Yabancı oturma izni uzatma

Yabancı oturma izni uzatma işlemi

Yabancı ülke vatandaşları Türkiye ye giriş yaptıklarında oturma izni almışlarsa eğer mevcut aldıkları oturma izinleri bitmesine 60 gün kala oturma izni uzatma işlemini yapmaları gerekmektedir. Oturma izni uzatma işlemi ilk başvuru işlemi ile aynıdır yine Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne başvurusu yaparak oturma izni alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Oturma izni uzatma işleminizi yapacağınız zaman başvuruda bulunduğunuz il değişmişse eğer oturma izni başvurunuzu ilk başvuru olarak yapmanız gerekmektedir. Örnek vermek gerekir ise ilk oturma izninizi Ankara dan aldınız diyelim ve şuanda İstanbul da yaşıyorsunuz ve başvuruyu İstanbul dan yapmanız gerekiyor bu durumda işleminiz ilk başvuru olarak yapılmalıdır. İkamet ettiğiniz il değişmesi durumunda oturma izni uzatma işlemi ilk başvuru olarak yapılmaktadır.

 

Uzatma Başvurusu

 

Oturma izni uzatma başvuruları, oturma izni süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren ve her koşulda oturma izni süresi dolmadan önce Valiliklere yapılmaktadır.

 

Uzatma başvurusu için yabancıların e-ikamet sisteminden oturma izni uzatma başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Tamamlanan başvuru ve gerekli belgelerin Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Muğla, Samsun, Şanlıurfa veTekirdağ’daki ilgili İl Göç İdaresi Müdürlüğüne beş iş günü içerisinde posta yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

 

  • Oturma izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin noter onaylı fotokopisi
  • Dört adet biyometrik fotoğraf
  • Önceki oturma izni belgesinin ibrazı
  • Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
  • Konutun başvuru sahibine ait olduğunu gösteren resmi belge*
  • Temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu veya benzeri belgeler**
  • Geçerli sağlık sigortası (aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

 

o   İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanıldığına dair belge

o   Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi

o   Uzatma süresini kapsayan özel sağlık sigortası

 

* Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılar için gerekmektedir.

** Türkiye’de ticari bağlantı veya iş kuracak yabancılar için gerekmektedir.