Gürcistanlıların Tabi Olduğu Vize işlemi

Gürcistanlıların Tabi Olduğu Vize işlem; Ülkemizde bulunan veya gelmek isteyen  Gürcistan vatandaşlarının tabi olduğu vize işlemleri

Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.

 Ülkemize seyahat edecek yabancıların ülkesine göre www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vizelerini almaları veya dış temsilciliklerimize şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Vize ita etme işlemlerinde yaşanabilecek gecikmelerden ötürü vize başvurularının planlanan seyahat tarihinden en az bir ay önce yapılması yararlı olacaktır.

AÇIKLAMALAR:

– E-vize, daha önce sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin yerini almaktadır. Başvuru sahipleri www.evisa.gov.tr internet adresinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartı ile yapmak suretiyle vizelerini elektronik olarak alabilmektedirler. Başvurunun başarıyla tamamlanmasının ardından e-Vizeler kişinin e-posta adresine gönderilmektedir. – Başvuru sahiplerinin e-Vizelerinin çıktısını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine göstermeleri ve seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmeleri gerekmektedir.

– E-vize Türkiye’ye turistik veya ticari amaçlar dışında (çalışma, öğrencilik vb.) yapılacak seyahatler için geçerli değildir. Bu tür vize başvurularının dış temsilciliklerimiz aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

– Aşağıdaki bilgiler turizm amaçlı seyahatler için geçerlidir. Eğer öğrenim, çalışma vb. özel amaçlarla Türkiye’ye gelinecekse, dış temsilciliklerimizden geliş amacına uygun vize alınmalıdır.

– Aşağıdaki bilgiler profesyonel sürücüleri kapsamamaktadır. Profesyonel sürücülere uygulanan vize rejimine ilişkin yabancının kendisine en yakın dış temsilciliğimizden bilgi alması yararlı olacaktır.

– Seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir seyahat belgesi/pasaport sahibi olmanız tavsiye edilir.

– “Resmi Pasaport” terimi diplomatik, hizmet, hususi ve resmi pasaportları kapsamaktadır.

– “Seyahat Belgesi” hamili yabancıların (uyruğunda bulunduğu ülkeye bakılmaksızın) dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir.

– Vize muafiyetinden yararlanabilecekler haricindeki tüm yabancıların www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize veya dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir. Dış temsilciliğimizin olmadığı ülkelerden gelecek yabancıların uyruğunda bulundukları ülkeye akredite olan dış temsilciliğimize vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.

– Türkiye’de belgesel film çekecek, bilimsel araştırma yapacak, arkeolojik kazı yapacak veya benzeri faaliyetlerde bulunacak yabancıların dış temsilciliklerimize başvurmaları ve Türkiye’ye seyahat etmeden önce ilgili Türk makamlarından gerekli izinleri almaları gerekmektedir.

– Geçerli vizesi olan yabancıların ayrıca ikamet izni almalarına gerek yoktur. Ancak, özel meşruhatlı (öğrenim, çalışma vb.) vize ile Türkiye’ye seyahat eden yabancıların vizelerinin geçerlilik sürelerine bakılmaksızın Türkiye’ye girişlerini müteakip bulundukları ildeki Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak ikamet izni almaları gerekmektedir.

– Türkiye’de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye’ye seyahat edecek bütün yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.

Yeni Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca, 11 Nisan 2014 tarihi itibariyle hudut kapılarımızda bandrol vize uygulamasının sona ermesi öngörülmektedir. Bununla birlikte, geçiş döneminde 2015 yılı turizm sezonu dahil mevcut uygulamanın bir süre daha devam ettirilmesi yönünde gerekli önlemler alınmaktadır.

Turistik veya ticari amaçlarla yapılacak vize başvuruları Elektronik Vize Başvuru Sisteminden (www.evisa.gov.tr) gerçekleştirilebilmektedir. 2013 yılında uygulamaya başlatılan Elektronik Vize Başvuru Sistemi üzerinden, internet bağlantısı olan her noktadan halihazırda ortalama 3 dakika içinde pratik bir şekilde e-Vize alınması mümkün olabilmektedir. e-Vize altyapısının güçlendirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çerçevede;

– Halihazırda e-Vize sisteminde mevcut olan Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Lehçe ve İspanyolca dillerine ek olarak Hollandaca, Norveççe, Arapça ve Çince dilleri e-Vize sistemine eklenecektir.

– Visa ve Master Card kredi kartlarına ek olarak, yaygın kullanımda olan diğer kredi kartlarıyla ve banka kartlarıyla ödeme imkanı sağlanmıştır.

– Vize alamadan ülkemize gelen yabancılar havaalanlarımıza yerleştirilecek e-Vize Kioskları üzerinden de e-Vize alabileceklerdir. Halihazırda İstanbul Atatürk Havalimanında kiosk (10 adet) uygulaması bulunmaktadır.

– Aile ve grup başvuruları mümkün hale gelmiş olup, tur operatörleri de müşterileri için grup başvurusunda bulunabilmektedirler.

– Türkiye’ye yolcu taşıyan anlaşmalı havayolu şirketlerinin ofislerinden ve havaalanlarındaki bürolarından da e-Vize alınabilmesini teminen gerekli altyapı kullanıma sunulacaktır.

– E-Vize internet sitesinden alınacak e-Vize harçları, havaalanlarında alınacak vizelerden daha az maliyetlidir.

Vize harçlarına ilişkin bilgilere Bakanlığımız web sitesinden ulaşılması mümkündür.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 7. maddesinin (b) fıkrasına göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ülkemize giriş yapmak üzere gelen yabancıların “vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge” taşımaları zorunludur.

Sözkonusu Kanunun 2. maddesi uyarınca, Kanunun uygulanmasında taraf olduğumuz ve usülüne göre yürürlüğe giren milletlerarası anlaşma hükümleri ile özel kanunlardaki hükümlerin saklı tutulmakta olup, aşağıda kayıtlı maddeler kapsamında yer alanlar anılan hükümden muaf tutulacak olup, uygulama kapsamı dışında değerlendirilecektir: